PHP-Nuke
  Strona głównaDownloadForumFAQ Zaloguj się  
Forum

Rules  Forum FAQ   Search   Usergroups   Register   Log in

Zadając pytanie dotyczące PHPNuke podaj jego wersje!!

View next topic
View previous topic
Post new topic   Reply to topic  PHP-Nuke.org.pl Forum Index » Pliki językowe
Author Message
Selena
~user

Status: Offline

View Single PostPosted: 5 Jul 2008 16:55:59 Back to top  
User browserUser browser: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.15) Gecko/20080623 Firefox/2.0.0.15

No więc. Mam TurboNuke'a i wszystko (niemal) było ok. Polskie znaki mam normalnie, jak trzeba. W bazie danych, z zapytaniem:

Code:
SHOW VARIABLES LIKE "character_set%";

Mam dane:

Code:
Variable_name    Value
character_set_client    utf8
character_set_connection    utf8
character_set_database    latin2
character_set_filesystem    binary
character_set_results    utf8
character_set_server    latin2
character_set_system    utf8
character_sets_dir    /usr/local/mysql/share/mysql/charsets/

Dzięki własnym modułom, zawarte w tym temacie: http://phpnuke.org.pl/wlasny-modul-vt644.html (korzystam z drugiego) tworzę własne moduły i jest ok. Ale mam problem z plikami językowymi. Są dziwne znaczki - fala nad literką - oraz znaki zapytania. Ale tylko w tych stworzonych przeze mnie modułach. Nigdzie więcej. Skorzystałam z FAQ i skorzystałam z kroku 3, ale to nie pomogło. Popatrzyłam na tematy na forum, ale nie znalazłam podobnego przypadku. Nie mam problemu z plikami językowymi na stronie, poza tylko i wyłącznie z tych modułów. Czy ktoś wie, co robię źle? Lub, co zrobić, by nie rezygnować z polskich znaków i normalnie je mieć

Plis help Sad Sad Sad Sad Sad
View user's profile Visit poster's website    
djandre
~user

View Single PostPosted: 12 Jul 2008 20:25:07 Back to top  
User browserUser browser: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.15) Gecko/20080623 Firefox/2.0.0.15

Witam ja tez mailem ten problem rozwiązałem go chyba bardzo prosto.
Opis to co trzeba zrobić
Znajdź plik meta.php jest on w folderze includes
znajdź taki wiersz w nim
Code:

echo "<META HTTP-EQUIV=\"Content-Type\" CONTENT=\"text/html; charset="._CHARSET."\">\n";

Zmień na taki
Code:

echo "<META HTTP-EQUIV=\"Content-Type\" CONTENT=\"text/html; charset=iso-8859-2\">\n";

Problemy ze znakami polskimi znikną.
Pozdrawiam
Selena
~user

View Single PostPosted: 20 Jul 2008 13:54:46 Back to top  
User browserUser browser: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.16) Gecko/20080702 Firefox/2.0.0.16

Nie pomogło mi to niestety Sad

A z jakiego korzystasz edytora???

Wiesz u mnie było tak, że korzystam w Front Page 2003 PL i podobno przez to to mam :/ Ale zaczęłam również korzystać z próbnego pajączka. Ale ponieważ nie jestem jeszcze nawet w poziomie średnim PHP, tylko na samym początku :/ to z FP nie przestanę korzystać. W pajączku po prostu przerabiam to, co zrobiłam we FP Ale! Jak zrobiłam to, co mi poleciłeś i napisałam nowy tekst w pajączku to i tak mi nie pomogło Sad Muszę po prostu nie pisać polskimi znakami w tych modułach, bo chyba nic się nie poradzi Crying or Very sad
djandre
~user

View Single PostPosted: 20 Jul 2008 15:31:56 Back to top  
User browserUser browser: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.16) Gecko/20080702 Firefox/2.0.0.16

Witam,
wszystkie pliki edytuje programem PHP WebPage Editor polecam ten program.Program pozwala ostawić kodownie strony iso 8859-2 nietraci sie przez to polskich znaków.Można nim edytować wszystkie formaty.http://ohp.magres.net tu możesz sobie go ściagnać.Program jest całkowicie free i po polsku.Pozdrawiam

~user

View Single PostPosted: 20 Jul 2008 15:43:34 Back to top  

Super dzięki! Very Happy Będę go używać.

Mam tylko jedno pytanie. Jak można nim pomóc plikom, które już były zrobione wcześniej w tamtych programach? Otworzyłam plik, przetworzony już wcześniej w FP i dla próby, poprawiłam na końcu słowo "zródło", na "źródło" i zapisałam. Ale to nie pomogło Sad Może gdybym od początku tam to robiła, co? Ale umieszczanie tych obrazków od nowa? Mam sporo zaczętych plików i dużo byłoby w tym roboty. Czy da się przetworzyć w tym programie tak, by się poprawiły napisy? Lub w dalszym ciągu coś mam ze stroną xD eech
djandre
~user

View Single PostPosted: 20 Jul 2008 16:28:56 Back to top  

Wydaje mi sie ze czeka Ciebie dużo pracy aby poprawić wszystkie literówki.
Ale jak to mowie trening czyni mistrza Smile

~user

View Single PostPosted: 20 Jul 2008 16:49:09 Back to top  

Ok dzięki za wszystko Wink Pozdrawiam
djandre
~user

View Single PostPosted: 20 Jul 2008 16:55:55 Back to top  

Życzę powodzenia bo ja walczę z TURBONUKE 7.6.1
posiada wiele błędów.Ale lubię taka zabawę Pozdro Smile

Post new topic   Reply to topic

View next topic
View previous topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum