Polecane przepisy na tradycyjne polskie dania na obiad

Odżywianie to dostarczanie organizmowi odpowiednich pokarmów umożliwiających utrzymywanie funkcji życiowych człowieka. Absolwenci studiów o profilach żywieniowych posiadają rozległą wiedzę na temat zdrowego żywienia.

obiad

Autor: Jean L.
Źródło: http://www.flickr.com
Dieta człowieka powinna być dobrana odpowiednio do wieku, płci, aktywności ruchowej, stanu zdrowia. Lecz nie musimy posiadać wykształcenia w tym kierunku, ażeby wiedzieć jak istotne w naszym menu są zupy. W każdej niemalże książce kulinarnej wyszukać możemy przepisy na zupy – . W tradycyjnym polskim domu, główny posiłek składa się z zupy i drugiego dania. Wybornym pomysłem na obiad jest zupa ogórkowa, dzięki wyrazistemu smakowi uwielbiana jest też przez maluchy. Pod tą postacią można przemycić niemało wartościowych, zdrowych składników. Niejeden z nas ma zapewne wypróbowane receptury na zupy.

Zawsze znajdą się tam jarzyny : korzeń marchewki, natka pietruszki, seler, cebula. Z przypraw prócz soli i pieprzu można dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk. Bulion taki, sam w sobie jest dużą dawką witaminową , tym sposobem dostarczymy organizmowi niezbędnych dla zdrowia pierwiastków takich jak potas, fosfor, wapń,

zupa

Autor: Debbie Tingzon
Źródło: http://www.flickr.com

witaminy B, C, E. W wypadku dzieci dobrze jest jarzyny zetrzeć na tarce. Zupa ogórkowa uwarzona na żeberkach bądź skrzydełkach będzie bardziej syta. Zwłaszcza sprawdzi się to w okresie zimowym, kiedy mamy większe zapotrzebowanie na kalorie. Dla osób dbających linię do zagęszczenia zupki w zastępstwie śmietany można wykorzystać jogurt naturalny. Do zagęszczenia wywaru możnazrobić zasmażkę z mąki i smalcu, ale to już wybitnie tylko dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii. Jednakże jeszcze zdrowszym pomysłem jest przepis na zupę-krem. Po zmiksowaniu całych warzyw ma stosowną konsystencję i nie jest konieczne jej już zagęszczać mąką i śmietaną. Przykładowy przepis na tę pyszną zupę można odnaleźć tutaj: .

Stosując przepisy na zupy z internetu można je doprawiać według własnego smaku. Chcąc, by zupa była rozgrzewająca można dorzucić kawałeczek imbiru. Jeżeli pragniemy uzyskać smak bardziej egzotyczny można ugotować zupę z domieszką mleczka kokosowego. Po dodaniu serka topionego otrzymamy aksamitnie gładką zupę o oryginalnym smaku. Mimo, że zupy coraz rzadziej znajdują się na naszych stołach to warto je gotować albowiem są syte, a zarazem właściwie przygotowane nie tuczą. Mogą być doskonałą alternatywą, do nie zawsze korzystnych kuracji odchudzających. Pamiętajmy też, żeby nie wylewać wody od gotowania jarzyn na sałatkę do zlewu, ale przeznaczyć ją do przygotowania zupy. W wodzie tej zawarte jest wszystko co najlepsze w jarzynach.